SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

Sabiha Gökçen Havalimanı Yeni Terminal Binası açıldı…

İstanbul Uluslararası Sabiha Gökçen Havalimanı'nın yeni terminal binası, Başbakanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN'ın katıldığı tören ile 31 Ekim 2009 tarihinde hizmete açıldı. Limak Holding, GMR ve MAHB konsorsiyumu tarafından işletilen Sabiha Gökçen Havalimanı'nın yeni terminal binasının inşaatı, 18 ay gibi rekor bir sürede bitirilerek hedeflenen süreden bir yıl önce hizmete sunuldu.


Başbakan ERDOĞAN Açılış Töreninde yaptığı konuşmada, bütün dünyada havacılığın yüzde 5 büyürken Türkiye'de yüzde 30 büyüdüğünü belirterek "Hani Türkiye uçuşa geçecek diyorduk ya, işte Türkiye gerçekten uçuyor." dedi.


Havayolunu lüks olmaktan çıkardıklarının ve halkın yolu haline getirdiklerini söyleyen Başbakan ERDOĞAN, "Artık bırakın bir kez binmeyi, uçak da ulaşımda tercih edilen araçlardan biri oldu. 2002 yılında 2 merkezden 25 noktaya yapılan seferler, bugün 5 havayolu işletmesi tarafından 7 merkezden 45 noktaya yapılıyor. 2002 'de 8.7 milyon olan iç hat yolcu sayısı bugün yüzde 285 artarak 35 milyonun üzerine çıktı.  2013'te yolcu sayısı 140 milyona ulaşacak. Hedefimiz bu." diye konuştu.


Sabiha Gökçen Havalimanı'nın açıldığı 2001 yılında 47 bin yolcuya hizmet verdiğini,  2009 yılında ise 6 milyon yolcuyu ağırlayabilecek duruma geldiğini ifade eden Başbakan ERDOĞAN, yapımına hemen başlanması planlanan ikinci pist ve diğer yatırımlarla birlikte havalimanının daha da gelişerek Türkiye'nin en önemli havalimanlarından biri haline geleceğini kaydetti.


Başbakan ERDOĞAN, havayolu trafiğinin Atatürk Havalimanı'ndan Sabiha Gökçen'e kaydığını belirterek " Burası yakında Atatürk Havalimanı'na dönecek. Marmaray'ı burayla bağlantılı hale getireceğiz. İstanbul'a artık iki havaalanı da yetmiyor. Bereket, bereket taşıyor. Ne yapacaksınız! Üçüncü havalimanı için de çalışmalar yapıyoruz. Bunların hepsi İstanbul için az bile. " dedi.


Açılış Törenine Başbakan Yardımcısı Hayati YAZICI, Ulaştırma Bakanı Binali YILDIRIM, Maliye Bakanı Mehmet ŞİMŞEK, Savunma Bakanı Vecdi GÖNÜL,  Hindistan Sivil Havacılık Bakanı Praful PATEL, Malezya  Ulaştırma Bakanı Datuk Seri Ong Tea KEAT, İGS Yönetim Kurulu Başkanı Nihat ÖZDEMİR, Şirketin Hint ortağı GMR Infrastructure Başkanı G.M. Rao'nun yanısıra  Sivil Havacılık Genel Müdürü Dr. Ali ARIDURU, DHMİ Genel Müdürü Orhan BİRDAL, İstanbul Valisi Muammer GÜLER, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir TOPBAŞ, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin ÇAPKIN ile kamu ve özel sektörden çok sayıda davetli katıldı.


Ulaştırma Bakanı Binali YILDIRIM  törende yaptığı konuşmada, havayolunu halkın yolu haline getirmek için tüm engelleri kaldırdıklarını belirterek, "Tüm vatandaşlar uçağa binecek dedik. Vergileri kaldırdık ve THY dışında diğer işletmelerde tarifeli sefer yapmaya başladı. 20 havaalanı atıldı, 25'i çalışıyordu. Bugün 45 havaalanı çalışıyor. Daha önce sadece İstanbul ve Ankara'dan yapılan sefer yapılırken, bugün Anadolu'nun tüm şehirlerinden sefer yapılır hale geldi." şeklinde konuştu.

 

Sabiha Gökçen Havaalanı'nın 2004 yılında 250 bin olan yolcu sayısının 2005 yılında dört kat artış göstererek 1 milyona çıktığını, 2007 yılında ise 4 milyona ulaştığını bildiren Bakan YILDIRIM, dünyadaki ekonomik krize rağmen 18 ay gibi kısa bir sürede tamamlanan havaalanının İstanbul'un yanısıra civar il ve ilçelerden 10 milyon insana hizmet vereceğini söyledi.


Yeni terminal binası yapılmadan önce 3.5 milyon yolcu/yıl kapasiteli olan havaalanının bu sene sonunda 6 milyon yolcuya ulaşmasını beklediklerini kaydeden Bakan Binali YILDIRIM,  dünyada Türk modeli olarak bilinen Yap-İşlet-Devret modeli ile yapılan havaalanlarına değinerek " Sırada iki havaalanı daha var. Uşak, Kütahya ve Afyon'a hizmet edecek Zafer Havaalanı ile Çukurova Havaalanı YİD Modeli ile ihale edilecek." dedi.


Açılış Töreninde konuşan Malezya Ulaştırma Bakanı Datuk Seri Ong Tea KEAT ve Hindistan Sivil Havacılık Bakanı Praful PATEL, Sabiha Gökçen Havaalanı'nın ülkeler arasındaki dostluk ilişkilerini pekiştirdiği ve bu başarılı işbirliğinin diğer alanlara da yayılarak artarak devam etmesini istediklerini belirtti.


İSG ortaklarından Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ise, Sabiha Gökçen Havaalimanı'ndan THY, Pegasus ve Sunexpress tarifeli sefer düzenleyen işletmeler olmak üzere toplamda 60'tan fazla havayolu işletmesinin sefer düzenlediğini belirtti. Yeni terminal binası ve eklerinin yanısıra diğer yatırımlarının da tamamlanmasıyla yolcu kapasitesinin 25 milyona ulaşacağını belirten Nihat Özdemir, "Havacılık sektörünün gelişimine büyük destek vererek bu günlere getiren ve bize bu imkanı veren bütün devlet büyüklerimize, Başta Başkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN olmak üzere Ulaştırma Bakanımız Sayın Binali YILDIRIM'a, Sivil Havacılık Genel Müdürü Dr. Ali ARIDURU'ya ve DHMİ Genel Müdürü Orhan BİRDAL'a çok teşekkür ediyoruz." dedi.


4718 araç ve 72 otobüs kapasiteli katlı otopark, 128 odalı havalimanı oteli, 112 check-in ve 24 adet self check-in kontuarı, VIP bölümü, apron manzaralı CIP bölümü, 5000 metrekarelik restoran ve cafe alanı ile 4500 metrekarelik duty free alanı bulanan havalimanında ikinci pistin yapımı için de düğmeye basıldı. 2012 yılında tamamlanması öngörülen pist sayesinde Sabiha Gökçen, uçakların inme-kalkma kapasitesi bakımından en yüksek kapasiteye sahip havalimanı olacak ve Airbus A380 tipi uçaklar rahatlıkla bu havalimanına inebilecek.