Çelebi, Sabiha Gökçen'de yer hizmetleri verecek…
Türk sivil havacılığına uzun yıllardır hizmet veren Çelebi Hava Servisi A.Ş.'ye Sabiha Gökçen Havaalanı'nda yer hizmetleri çalışma ruhsatı verildi.
Ulaştırma Bakanlığı'nın 2002 yılında başlatmış olduğu "Bölgesel Hava Taşımacılığı Projesi" kapsamında Türk Sivil Havacılığında yaşanan büyümeye paralel olarak yer hizmetleri sektörü de atağa geçti. Atıl havaalanları ve Yap İşlet Devret Modeli ile bazı havaalanlarının hizmete sunulması ile birlikte uçuş nokta sayısı son 6 yılda 25'ten 45'e yükselen ülkemizde yer hizmetleri verilen havaalanı sayısı hızla artarken, geleceğin parlayan yıldızı Sabiha Gökçen'in yer hizmetlerine Çelebi de talip oldu.
Çelebi Hava Servisi, Sabiha Gökçen Havaalanı'nda yolcu trafik, yük kontrolü ve haberleşme ile ramp hizmetlerine yönelik A Grubu Dış Hat Çalışma Ruhsatına esas teşkil etmek üzere 09 Eylül 2009 tarihinde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden ön izin almıştı. Gerekli teçhizat alımını ve personel eğitimini tamamlayan Çelebi Hava Servisi tüm gereklilikleri yerine getirerek 30 Ekim 2009 tarihinde çalışma ruhsatı almaya hak kazandı.
Ulaştırma Bakanlığı'nın 2002 yılından itibaren hayata geçirdiği önemli kararlar sonucunda yolcu ve uçak trafiği hızla artan Sabiha Gökçen Havaalanı'nda 2002 yılında taşınan yolcu sayısı 130 bin iken, bu rakam rekor bir gelişme ile 2008 yılına gelindiğinde 5 milyon'a ulaştı. 2009 yılı sonu itibariyle 6 milyon yolcu trafiğinin üzerine çıkması beklenen Sabiha Gökçen Havaalanı'nın yeni terminal binasının da hizmete açılması ile birlikte, ilerleyen yıllarda yolcu ve uçak trafiğinin daha hızlı bir ivme ile yükselmesi bekleniyor.
Hızla artan yolcu ve uçak trafiği nedeniyle yer hizmetlerinin önemi daha da arttırdığı ve daha önce sadece bir yer hizmeti kuruluşunun faaliyet gösterdiği Sabiha Gökçen Havaalanı'nda, Çelebi Hava Servisi'ne çalışma ruhsatı verilmesi ile, artan yolcu ve uçak trafiğinde rekabet ortamının oluşturularak kalitenin arttırılması ve bunun neticesinde yer emniyetinin en ileri seviyede sağlanması amaçlanıyor.
Çelebi Hava Servisi'ne yolculara ve uçaklara yönelik yolcu trafik, yük kontrolü ve haberleşme ile ramp hizmetleri konusunda çalışma ruhsatı verilmesi, söz konusu hizmetleri yapmak ve özellikli teçhizatının bakımını gerçekleştirmek üzere yüzlerce kişinin işe alınarak istihdam oluşturması bakımından da büyük önem taşıyor.
Yer Hizmetleri cazip bir sektör haline geldi…
Ülkemizde sivil havacılık faaliyetlerinin gelişmesiyle birlikte, yer hizmetleri havacılıkta cazip bir sektör haline geldi. Havaalanlarında yer hizmetleri vermek isteyen kuruluşlar sayısı hızla artarken, yer hizmetleri kuruluşları Batman, Adıyaman, Amasya Merzifon havaalanları gibi birçok havaalanında yer hizmetleri yapmak üzere çalışma ruhsatı aldı.
Yolcu trafik, temsil, yük kontrolü ve haberleşme, ramp, uçak hat bakım, uçuş operasyon, ulaşım, ikram servis gözetim ve yönetim ile uçak özel güvenlik hizmet ve denetimi gibi türlere ayrılan yer hizmetlerinde faaliyet gösteren A, B ve C grubu çalışma ruhsatına sahip kuruluş sayısı 42'ye, toplam çalışma ruhsatı sayısı da 591'e ulaştı.
2002 yılı ile kıyaslandığında yer hizmetleri kuruluşların sahip olduğu çalışma ruhsatı sayısında Ekim 2009 sonu itibariyle yüzde 126 artış yaşandı. 2002 yılı sonuna kadar yer hizmetleri kuruluşlarına verilen çalışma ruhsatı sayısı toplam 261 iken, bu rakam Ekim 2009 sonunda 591'e yükseldi.