SHGM Çağrı Merkezi: 444 60 01

SHGM Genel Müdür Yardımcılığına Can EREL atanmıştır…

6 Aralık 2017
Açıkta bulunan SHGM Genel Müdür Yardımcılığı’na 5 Aralık 2017 tarih ve 30261 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile Sayın Can EREL atanmıştır.

Kendisini tebrik ediyor, yeni görevinde başarılar diliyoruz.

Can EREL, Ankara’da doğmuştur. Orta öğrenimi sırasında kazandığı TÜBİTAK Bilim Adamı Yetiştirme Grubu başarı bursunu İTÜ Makina Fakültesi Uçak Mühendisliğinde de sürdürerek aynı yıl Türk Hava Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı’nın TÜBİTAK BAYG ile işbirliği sonucu Türk havacılık endüstrisinin gelecek kadroları için seçtiği 11 öğrenciden birisi olmuştur. 

İkinci sınıftan sonra askeri öğrenci olarak devam ettiği İstanbul Teknik Üniversitesi’nden “Uçak Mühendisi” unvanıyla mezun olup bir “Teknoloji Mükemmeliyet Merkezi” olan 1’nci Hava İkmal Bakım Merkezi - Eskişehir’de 1982 yılında “Mühendis Teğmen” olarak göreve başlamıştır. Bu merkezde, askeri uçaklar ve ilgili sistem ve aksesuarlarının Ar-Ge, bakım ve entegrasyonu ile ilgili proje mühendisliği, işgücü/işyükü, finansal ve stratejik planlama konularında 18 yıl görev yaptıktan sonra 2000-2002 yıllarında ABD Hava Kuvvetleri Wright-Patterson Hava Üssünde F-16 Sistem Program Ofisi’nde Türkiye F-16 Programı Kıdemli Milli Temsilcisi olmuştur. 

Yurtdışı görevi sonrası, 1’nci Hava İkmal Bakım Merkezi’nde Hava Kuvvetleri envanterindeki savaş ve eğitim uçakları, tüm turbo güç grupları ve ilgili sistemlerin teknik ve teknolojik yönetiminden sorumlu Teknik Yönetim Başkanı iken 2005 yılında emekli olmuştur. 

Emeklilik sonrası teknolojik girişimler koordinasyonu, endüstriyel projeler ve uçak/helikopter satışları, hava aracı bakım merkezi üst düzey yöneticiliği ve kuruluşundan itibaren myTECHNIC Uçak Bakım Merkezi’nde İcra Kurulu - Ticaret Kurulu üyesi Teknoloji & İş Geliştirme Direktörlüğü yapmıştır. 

Halen uluslararası ve ulusal ölçekte havacılık-uzay ve savunma ilişkili stratejik iş konumlandırma, teknoloji, iş iletişim çözümleri alanında danışmanlıklar yapmaktadır. 

Meslek hayatında, ayrıca; 

  • Peace Onyx-II (F-16) programı motor değerlendirme ve seçim ekibinde görev almıştır.
  • NATO-RTO Applied Vehicle Technology Panel’de 1993-1998 yıllarında panel, çalışma grubu üyeliği ve Project#110, J79 Engine Signature projesinde direktörlük yapmıştır.
  • Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde yönetim ve organizasyon alanında (işletme) yüksek lisans derecesini 1996 yılında almıştır. 
  • General Electric (GE) & Türk Hava Kuvvetleri kalite projelerinde, Türk Hava Kuvvetleri’nin 6 Sigma Mentoru ve Quality Dash-Board Sorumlusu olmuştur.
  • Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (Form-4) onaylı uçak bakım organizasyonu yöneticisi olmuştur.
  • GE & Northeastern Üniversitesi’nde “Uçak Motor Sistem Mühendisliği” diploma çalışmalarını yapmıştır.
  • TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) “Havacılık Komisyonunun Kurucu Başkanı” olmuş ve Eskişehir Havacılık Müzesi oluşumunda düşünsel yapı ve gelecek öngörüsü hazırlığında görev almıştır. Bu müzenin zaman içinde Anadolu Üniversitesi’ne devredilmesi önerisini gündeme getirmiş ve bu devrin gerçekleşmesine entelektüel destek sağlamıştır.
  • Uçak, Uzay ve Havacılık Mühendisleri Derneği (UHUMDer) kuruluş düşüncesi oluşturucularındandır.
  • Ulusal havacılık endüstrisine ara elemanı yetiştiren;
    • İlk yükseköğretim programı olan Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Meslek Yüksekokulu’nun,
    • İlk orta öğretim program olan Eskişehir Sabiha Gökçen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin,
    • Havacılık alanında “okul-sanayi-devlet işbirliği”nde örnek bir çözüm olan Kapadokya Meslek Yüksekokulu havacılık programlarının ve İstanbul Sabiha Gökçen yerleşkelerinin, oluşumlarında doğrudan sorumluluk alarak katkı sağlamıştır.
  • Kapadokya Meslek Yüksekokulu’nda havacılıktan sorumlu Mütevelli Heyeti üyeliği yapmıştır.
  • İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Endüstri Danışma Kurulu Üyeliği, Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Araştırma ve Uygulama Merkezi Baş Danışmanlığı ve Danışma Kurulu Üyeliği yapmıştır. 

Sahip olduğu bilgi, bilit ve deneyim ile yönetim, eğitim, iş/teknoloji geliştirme modelleri konularında meslek içi ve akademik yayınlara, çalıştay, sempozyum ve konferanslarda bildirilere sahip olan EREL, Mart 2014 ayında yayınlanan "Can'ca Türkiye'de, Endüstrinin Gelişiminde İz Bırakanlar" kitabı ile Mayıs 2014 ayında "En İyi Havacılık Yazarı”, Mayıs 2015 ayında “Vecihi Hürkuş Havacılık Gönüllüsü” ödüllerini almıştır.

EREL, Dünya Havacı Kadınlar Enstitüsü (iWOAW) tarafından,

  • Havacılık-uzay ve savunma endüstrilerinde cinsiyet dengesinin geliştirilmesi çabaları nedeni ile,
    • 2015, 2016 ve 2017 yıllarında “Dünya Kadın Havacılar Haftası Gönüllüsü” olarak belirlenmiş,
    • 2016 ve 2017 yıllarında “Kadın Dostu” meslek erbabı olarak sertifiye edilmiş,
  • Dünya Havacı Kadınlar Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlediği “Ulusal Havacılığın Gelişimi Sürecinde Türk Kadını” konferansı ile 2016 yılında “Dünyanın En Beğenilen Organizatörü” ödülü verilmiştir.

Sahip olduğu değerler, havacılık - uzay alanlarındaki mesleki, entelektüel ve toplumsal başarıları gerekçe gösterilerek, zamanın İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı iken Rektörü Prof. Dr. Gülsün SAĞLAMER'in, kendisine armağan ettiği "Dekanlık Cüppesi" Prof. Dr. Yurdanur TULUNAY tarafından 24 Mayıs 2017 günü kendisine devredilmiştir. 

Alanında bir teknoloji ve is danışmanı ve mentoru da olan EREL, TMMOB Makine Mühendisleri Odası üyesi ve bu meslek odasının,

  • Ulusal “Uçak, Havacılık ve Uzay Mühendisliği Kurultayı” Danışma Kurulu üyesidir.
  • ”Can’ca Başarı Bursu” programı oluşturucu ve uygulayıcısıdır.
  • Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Türkiye Sivil Havacılık Meclisi "Öğretim/Eğitim ve Ar-Ge” den sorumlu Başkan Yardımcısı ve bu meclisi temsilen,
    • YÖK ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü koordinesindeki “Sivil Havacılık Komisyonu",
    • T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı "Ar-Ge Komisyonu",

üyesidir.