HAVA SAĞLIK BİRİMİ (AMS=Aeromedical Section)
Uçuş ile ilgili personel ve adaylarının kendilerini fiziksel, ruhsal ve mental olarak sağlıklı tutması ve uçuş emniyetinin sağlanması amacıyla ulusal ve uluslar arası mevzuata uygun sağlık muayene esaslarını düzenleyen Hava Sağlık Birimi, bu muayeneleri yapmak üzere yetkilendirdiği Uçuş Tabipleri ve Havacılık Tıp Merkezlerini de denetlemektedir.
Hava Sağlık Birimi; sıkça sorulan sorulara yanıt vererek uçuş ekiplerini, vatandaşları ve havacılık tıbbı çalışanlarını bilgilendirmeyi, havacılık tıbbına rehber olmayı ve acil sağlık hizmetine ve donanımına ihtiyaç duyanlara yol göstermeyi hedeflemektedir.
Avrupa Birliği mevzuatına uyumlu Havacılık Sağlık Talimatı (SHT-MED) 31 Temmuz 2017 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir.
Talimat ile pilot, kabin ekibi ve diğer havacılık personeline ait sağlık gerekliliklerini, bunların uygulanma usullerini, uygulayıcı kamu, özel kurum ve kuruluşlar ile gerçek ve tüzel kişilerin görev, yetki ve sorumlulukları belirlenmiştir.
Talimat kapsamında, Genel Müdürlüğün havacılık tıbbı alanındaki düzenlemelerine ve ihtilaflı tıbbi konularda nihai kararların verilmesine yardımcı olmak amacıyla teşkil edilen Sivil Havacılık Sağlık Komisyonu 01 Eylül 2017 tarihi itibarı ile faaliyete başlamıştır.
Hava Sağlık Birimi’ne, resmi tatil günleri hariç, hafta içi 09:00-17:00 saatleri arasında telefon ve e-mail aracılılığı ile ulaşılabilmektedir.
Hava Sağlık Birimi |
|
İletişim |
Dr. Kadir EREN / Medikal Asesör / Hava Sağlık Birim Sorumlusu Dr. Tuğba ELVERİŞLİ |
Çağrı Personeli |
(312) 203 62 23 |
Adres: |
Gazi Mustafa Kemal Bulvarı No:128/A 06570 Maltepe ANKARA |
e-posta |
saglik(at)shgm.gov.tr |
Hava Sağlık Birimi Duyuru ve Bilgilendirmeleri
- 4. Ulusal Hava ve Uzay Tıbbı Kongresi 26-28 Ekim 2018 tarihinde İstanbul’da düzenlenecek.
- Havacılık Tıp Merkezi (AeMC) Yetkilendirme Genelgesi Yayımlanmıştır
- Havacılık Sağlık Talimatında değişiklik yapılmıştır…
- AeMC'ler için Ulusal Düzeyde EYS Uygulaması 07.03.2018
- “Havacılık Tıp Çalıştayı” 9 Aralık’ta düzenleniyor. 29.11.2017
- Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü “Hizmet Tarife Ödeme Sistemi” (https://takas.shgm.gov.tr) uygulamaya girmiştir. 22.11.2017
- Uçuş Tabibi ve Yetkili Tabip Yetkilendirme Genelgesi Yayımlanmıştır. 30.10.2017
- Havacılık Muayeneleri, Sağlık Sertifika ve Sağlık Muayene Rapor İşlemleri Genelgesi Yayımlanmıştır 30.10.2017
- 3. Ulusal Havacılık Tıbbı Kongresi ve SHT-MED Çalıştayı 23-25 Ekim’de Antalya’da düzenleniyor. 06.10.2017
- Havacılık Sağlık Talimatı 31 Temmuz'da yürürlüğe giriyor. 16.06.2017
- Uçucu personelin sağlık muayene kurallarını içeren SHT-3 Talimatı yenilenmiştir. 14.02.2017
- SHGM tarafından Havacılık Sağlık Talimatı hazırlanmış olup, havacılık sektörümüzün görüşüne sunulmuştur. 12.12.2016
- “Uçucu Sağlığı Çalıştayı” 21 Ekim 2016 Cuma günü İstanbul'da gerçekleştirildi. 21.10.2016
- İkinci Dönem Uçuş Tabipliği Tazeleme Kursu 26 – 29 Eylül 2016 tarihlerinde yapılacaktır. 27.06.2016
- Uçuş Tabipliği Kursu 21 Kasım – 23 Aralık 2016 tarihleri arasında yapılacaktır. 27.06.2016 - Fotoğraflar
- SHT-ORA Talimat Taslağı hazırlanmıştır 09.06.2016
- Teorik Bilgi Öğretmenliği Değerlendirme Sınavları 2016 yılı 1. oturumu hakkında 27.05.2016
- SHY-İPC Değişiklik Yönetmeliği taslağı hazırlanmıştır 27.05.2016
- 2016 yılında SHGM tarafından uygulanacak İdari Para Cezaları 29.01.2016
- Uçuş Tabipliği Tazeleme Eğitimleri 04 – 07 Nisan 2016 ve 26 – 29 Eylül 2016 tarihlerinde yapılacaktır 26.01.2016
- SHY-6C Yönetmeliği Yayımlanmıştır 11.01.2016
- Emniyet Yönetim Sistemi (EYS) Eğitimi 16.11.2015
- Havacılık Tıp Merkezleri Otomasyon İşleyişi Toplantısı 23.10.2015
- MERS-CoV Hastalığı Hakkında Bilgilendirme 11.09.2015
- Emniyet Yönetimi Sistemi (EYS) Eğitimi 31.08.2015 - 03.09.2015
- Havacılık Tıp Merkezleri Otomasyon Eğitimi 23.06.2015
- Uçuş Tabipliği Tazeleme Eğitimleri 27 – 30 Nisan 2015 ve 01 – 04 Haziran 2015 tarihlerinde yapılacaktır.
- 2. Ulusal Havacılık Tıbbı Kongresi 28.03.2015
- EBOLA Vaka Yönetim Rehberi ile ilgili Duyuru - 05.01.2015
Sivil Havacılık Sağlık Komisyonu (SHSK)

Genel Müdürlüğün havacılık tıbbı alanındaki düzenlemelerine ve ihtilaflı tıbbı konularda nihai kararların verilmesinde yardımcı olmak amacıyla bir danışma komisyonu olarak Sivil Havacılık Sağlık Komisyonu SHT-MED talimatına göre teşkil edilir. Detaylar için Tıklayınız.
Havacılık Tıbbi Eğitim Kurumu
Eskişehir Uçucu Sağlığı Araştırma ve Eğitim Merkezi (USAEM): Türkiyede Fizyolojik Eğitim Cihazlarına Sahip SHGM tarafından yetki verilmiş tek eğitim merkezidir ABD USAF Tarafından Sertifikalıdır.
Uçuş Doktoru unvanını almak isteyen tabipler; Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilen USAEM – Uçucu Sağlığı Araştırma ve Eğitim Merkezinde verilen Uçuş Tabipliği ve Fizyolojik Eğitim Kursunu başarıyla tamamlamalıdır
Uçuş Tabipliği ve Fizyolojik Eğitim Kursu; Temel ve İleri Düzey olmak üzere 2 seviyedir. Toplam süre 5 haftadır. Kurs kapsamında verilecek eğitim; akademik eğitim, uygulamalı eğitim, uçuş ve gezileri kapsar.
Uçuş Tabipliği Tazeleme Kursu; SHGM Hava Sağlık Birimi tarafından belirlenen daha önce “Uçuş Tabipliği Kursu” almış olup “Uçuş Tabipliği Kursu Sertifikası” mevcut olan tabiplere verilir. Süresi 4 gündür.
Kurs duyuruları web sitemizden yapılmakta, kurs başvuruları ise duyuruda belirtilen tarihlerde Genel Müdürlüğümüze yapılmaktadır
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilen uçuş tabipleri yetkili sağlık kurum veya kuruluşlarında çalışabilirler. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından kendilerine yetki verilen bölgede ve yetki verilen sınıfa ait uçuş muayenesi yaparlar. Yetkilendirildiği süre içerisinde en az 10 uçuş muayenesi yapmak zorundadırlar.
Havacılık Tıp Merkezi (AeMC= Aeromedical Center)
- Başvuru yetkilendirme bilgileri
- Süreç
- Yetkili Havacılık Tıp Merkezleri ,
- İtiraz Muayene Merkezleri
- Havacılık Tıp Merkezleri iletişim bilgileri için tıklayınız
- Havacılık Tıp Merkezlerinin Denetim Planı
- UÇUŞ EKİBİ ORGANİZASYON GEREKLİLİKLERİ TALİMATI SHT-ORA
- AMC&GM Part ORA (SHT-ORA)
- Havacılık Tıp Merkezi (AeMC) Yetkilendirmesi
Uçucu Sağlığı konulu kısa film:
Uçuş Tabibi ve Yetkili Tabip
Yetkili Uçuş Tabibi (AME); ülkemizde görev yapan pilotların, uçuş mühendislerinin, kabin ekibi üyelerinin , uçuş yer personelinin ve hava trafik kontrolörlerinin ulusal ve uluslararası standartlara göre yapılan ilk ve periyodik sağlık muayeneleri sonucu uçuş görevlerine elverişliliğine ilişkin rapor ve sağlık sertifikası düzenleyebilen, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş tabiplere verilen unvandır. Uçuş Tabibi unvanını almak isteyen tabipler; Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilen Havacılık Tıbbı Eğitim Kurumu – Uçucu Sağlığı Araştırma ve Eğitim Merkezinde verilen Uçuş Tabipliği ve Fizyolojik Eğitim Kursunu başarıyla tamamlamalıdır. Yetkili Uçuş Tabipleri, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilen sağlık kurum veya kuruluşlarında çalışabilirler. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından kendilerine yetki verilen bölgede ve yetki verilen sınıfa ait uçuş muayenesi yaparlar.
Yetkili Tabip (Designated Medical Examiner = DmE); Genel Müdürlük tarafından gerek görülmesi halinde OHMP, GMP yetkilerini icra edebilen, 22/02/2016 tarihli İnsansız Hava Aracı Sistemleri Talimatı (SHTİHA) kapsamında havacılık faaliyetlerinde ve SHY-6C kapsamında Amatör havacılık faaliyetlerinde bulunmak isteyen pilot adaylarının veya lisans sahiplerinin sağlık muayenelerini yapmak ve sağlık sertifikalarını düzenlemek amacıyla Genel Müdürlük tarafından yetkilendirilmiş, havacılık tıbbı alanında geçerli eğitim almış tıp doktorlarını, İfade eder.
- kongre.shgm.gov.tr (SHT-MED Talimatı sonrası için açıklama)
- Uçuş Tabibi ve Yetkili Tabip Yetkilendirmesi , Müfredat ve Prosedürü
- Yetkili Uçuş Tabipleri
Pilot Sağlık Sertifikası - Mevzuat
Pilot, hobi, hususi veya profesyonel olarak bir hava taşıtını kullanan sevk ve idaresini üstlenen kişidir. Ticari veya Hususi amaçlarla pilot lisanslarını almadan önce kişiler, kendi sınıflarına uygun Sağlık Sertifikalarını almak zorundadır. Türkiye' de Uçucuların sağlık standartları Havacılık Sağlık Talimatı (SHT-MED) ve ICAO (International Civil Aviation Organisation) Annex 1 ile belirlenmektedir.
1. Sağlık Sertifikası Başvuru dilekçesi (yeni) , Hava Sağlık Birimi Hizmet Tarifesi Ödeme Ekranı
2. Başvuru Prosedürleri ve Süreç
3. Yetkili Havacılık Tıp Merkezleri - Liste Hali için Tıklayınız
4. İtiraz Muayene Merkezleri
5. Mevzuatlar:
- Havacılık Sağlık Talimatı (SHT-MED)
- Havacılık Muayeneleri, Sağlık Sertifika ve Sağlık Muayene Rapor İşlemleri – EK.1
- Uçuş Tabibi ve Yetkili Tabip Yetkilendirmesi
- AMC and GM to Part-MED
- Kaynak Doküman ve Algoritma
- ICAO EK 1
- EU COMMISION REGULATIONS (1178-2011)- TÜRKÇESİ - SON HALİ
- MANUAL OF CIVIL AVIATION (ICAO)- 8984 - TÜRKÇESİ
- MEDICAL MANUAL (IATA)
- SHT 3M
Kabin Ekibi Üyesi ve Diğer Havacılık Personeli - Mevzuat
Yolcu taşımacılığı yapan hava araçlarında gerekli emniyet ve güvenlik önlemlerinin uygulanmasından ve yolcu konforundan sorumlu kabin ekibi üyesi “kabin memuru” ya da “kabin görevlisi” olarak tanımlanmaktadır. Havacılık Sağlık Talimatı (SHT-MED) talimatına ve Havacılık Muayeneleri, Sağlık Sertifika ve Sağlık Muayene Rapor İşlemleri – EK.1 genelgesine göre sağlık muayenelerini; Yetkili Havacılık Tıp Merkezlerinde, işe başlamadan önce ve her 5 yılda bir yaptırmak zorundadırlar.
Kabin Ekibi Üyesi dışında kalan Hava trafik kontrolörleri (ATC), IHA 2, IHA 3 pilotları ve 16/03/2016 tarih ve 29655 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Dispeçerler Uçuş Harekat Uzmanı Lisans Yönetmeliğinde (SHY-UHU) belirtilen Uçuş Harekat Uzmanları hariç olmak üzere bu mevzuat ve eklerinde geçmeyen diğer havacılık personelinden aksi belirtilmedikçe tam teşekküllü hastaneler, AeMC’ler ile bu Talimatın 13 üncü maddesi kapsamında yetkilendiren AME ve yetkili tabiplerden alınacak fiziksel, mental ve ruhsal iyilik halini gösterir, tanımlı görevlerini yapmalarında sağlık yönünden sakınca olmadığını bildiren sağlık raporu istenir. Bu rapor her beş (5) yılda bir yenilenir.
1. Yetkili Havacılık Tıp Merkezinde doldurulması gereken formlar aşağıdadır:
Formlar için Tıklayınız.
2. Yetkili Havacılık Tıp Merkezleri - Liste Hali için Tıklayınız
3. Mevzuatlar:
• Hava Sağlık Birimi Mevzuatları
Sivil Havacılıkta Acil Halk Sağlığı Durumlarının Yönetimi ile Bilgilendirme
- Zika Virüs Hastalığı Hakkında Bilgilendirme, Rehber, Dünyadaki Durumu
- MERS-CoV Hastalığı Hakkında Bilgilendirme 11.09.2015, Rehber, Dünyadaki Durumu
- EBOLA Vaka Yönetim Rehberi ile ilgili Duyuru - 05.01.2015, Rehber, Dünyadaki Durumu
HAVA SAĞLIK BİRİMİNE SIKÇA SORULAN SORULAR
Hava Sağlık Birimi Uygulamaları ile ilgili sıkça sorular:
1. İlk ve Periyodik Muayenede istenen tetkikler ve Süreleri nelerdir? (Havacılık Muayeneleri, Sağlık Sertifika ve Sağlık Muayene Rapor İşlemleri – EK.1)
2. Sağlık sertifikası Geçerlilik süreleri ve Sağlık sertifika işlemleri, Revalidasyon (Yeniden Geçerli Kılma), Renewal (Yenileme) nedir?
3. Bilgi Yönetim Sistemi nedir?
4. Muayenelere İtirazlar: (Havacılık Muayeneleri, Sağlık Sertifika ve Sağlık Muayene Rapor İşlemleri – EK.1)
5. Geçici Tıbbi Uçuş Kısıtlamaları:
6. Sağlık Sertifikasında Kısıtlama uygulamaları nelerdir?
Havacılık Tıbbı Kongre, Çalıştay, Bülten, Dergi ve Makaleleri
SHGM aşağıda yer alan bülten, makale ve dergileri havacılık tıbbı alanındaki çalışmalara destek mahiyetinde yayınlamaktadır, içerikte yer alan bilgilerin doğruluğu veya eksiksiz olduğu konusunda herhangi bir garanti vermemektedir. Bu nedenle bu bilgilerin ne şekilde olursa olsun içeriğinden, iletilmesinden, alınmasından ve saklanmasından sorumlu değildir. Yayınlanan yazılar yazarın düşüncesini yansıtır ve içerik sorumluluğu yazara ait olup, her zaman SHGM 'nin görüşlerini yansıtmayabilir.
- Havacılık muayenelerinde renkli görüş tetkik ve değerlendirmelerinde karşılaşılan problemler çalıştayı
- Kongreler: 3 - 4
- Havacılık Tıbbı Derneği Bültenleri
- TKSEM: Türk Kardiyoloji Seminerleri Dergisi
- KBB - Pubmed - Turkish Archives of Otorhinolaryngology
- Göz
- Dahiliye
- Nöroloji
- Psikiyatri
- Kardiyoloji
- Psikiyatri-Fatique in The Aviation